Közlekedés a Kanári-szigeteken: autóbusz

Kanári-szigetek

közlekedés

autóbusz

menetrend

Kanári-szigeteken nyaralók esetében közlekedésre két lehetőség adott, az autókölcsönzés és a tömegközlekedés ami az autóbuszt jelenti. Az autókölcsönzés nem drága a szigeteken, de az autóbusz jelentősen olcsóbb. A hegyek miatt sok a szerpentin és az utak is keskenyebbek mint Magyarországon. Hegyi kanyarokban dudálni szoktak, hogy a szembe jövők elférjenek. Aki nem gyakorlott vezető annak nem ajánlott az autóbérlés. Még egy dolog szól az autókölcsönzés ellen, mégpedig a parkolás. A sok turista miatt nehéz parkolóhelyet találni, főleg ingyeneset. Sok szállodának nincs saját parkolója sem.

Kanári-szigetek, mind a hét szigetén van autóbusz közlekedés. Különböző autóbusz társaságok üzemeltetik és legtöbb csak spanyol nyelven elérhető menetrenddel rendelkezik. A menetrendeken nehezen lehet kiigazodni, de nem lehetetlen. A menetrendben az indulási idő van csak megadva az érkezés nincs. Csak a nagyobb és fontosabb köztes megállók indulási időpontja van megadva. Egy adott vonalon az összes megálló fel van sorolva ahol megáll az autóbusz.
Ha tervezzük a nyaralás programját segítség képen a Google térkép szolgáltatása segíthet, mert útvonal tervezés funkcióba ismeri az autóbuszok vonalát és onnét kiolvasható érkezési időpont és a köztes megállók indulási időpontjai. Arra vigyázni kell, hogy a Google adatbázisa sokszor nem pontos, nem egyezik a autóbusz társaságok időpontjaival. Az így meghatározott érkezési időpontok általában kevesebbek mint a valóság, késnek a buszok, de ez nem jelenthető ki mivel a menetrendben nincs érkezési idő. A menetrend külön tartalmazza a munkanapi (laborables) és a szombat, vasárnap és ünnepnapi (sábados, domingos y festivos) menetrendet.

Az autóbusz társaságok között van olyan amelyiknél lekérdezhető a menetjegy ára is. Távolság függvénye a díj mértéke, például 90 km távolságra 13.55 euró, ami Tenerife déli repülőterétől Puerto de la Cruz városig a viteldíj. Vannak kedvezmények is mint például ha egy napon belül jövünk vissza, azaz retúr jegyet veszünk akkor 10% kedvezményt kapunk.

Az autóbuszokon felszálláskor lehet jegyet vásárolni. Nagy címletű készpénzt nem mindig tudnak elfogadni, ezért legyen nálunk aprópénz. Több buszon is lehet bankkártyával fizetni, de erről előre tájékozódjunk. A sofőrön idegen nyelvet nem beszélnek, legalábbis eddig eggyel sem találkoztam.

A buszok kényelmesek és tiszták, ha előre tervezzük az utunkat jól használhatók és a szigeteken való kiránduláshoz olcsók.

Az utazás tervezéshez az egyes szigeteken lévő autóbusz társaságok menetrendjét segítség képen összegyűjtöttük:

Tenerife – Titsa Menetrend

Gran Canaria - Guaguas Menetrend

Gran Canaria - Global Menetrend

Lanzarote - Intercity Menetrend

Fuerteventura - Tiadhe Menetrend

La Palma - TILP Menetrend

Gomera - GuaguaGomera Menetrend

Hierro - TransHierro Menetrend

Közlekedés a Kanári-szigeteken: autóbusz turizmus 2017-01-05 HolMiKi

Cikkek

Blogok listája
Közlekedés a Kanári-szigeteken: autóbusz